Intersnack, d. o. o.

Odgovornost do družbe | Primeri

Makadamija

Podpiramo male kmete v Republiki Malavi.

A woman with pink bobble hat sits in front of a bush with macadamia fruits

Kot del naše zavezanosti trajnostnemu pridobivanju virov se Intersnack ukvarja s terenskimi projekti za ustvarjanje bolj preglednih in trajnostnih vrednostnih verig. Pri tem nam je pomembno, da podpiramo lokalne pridelovalce in jim omogočamo dostop do nacionalnega in tudi mednarodnega tega.

Cilj teh terenskih projektov je imeti pozitivno in pomembno vlogo pri izgradnji zmogljivosti za trajnostno pridobivanje naših izdelkov in prispevati k doseganju naših strateških ciljev. Primer takšnega terenskega projekta je projekt Makadamija v Malaviju. Gre za dolgoročno sodelovanje med Intersnackom, našim dobaviteljem, Sympany, nizozemskim ministrstvom za zunanje zadeve in Društva za razvojno pomoč ljudem od ljudi Malavi.

Dolgotrajna težava malih kmetov v Malaviju je bila, da jim primanjkuje potrebnih materialov, znanja in prodajnih kanalov za gojenje in prodajo oreščkov makadamije. Poleg tega je oviro predstavljal zagon projekta, ki se je vlekel nekaj časa. Od sajenja sadike makadamije do obiranja prvih oreščkov namreč mine sedem let, drevesa pa niso v polni rodnosti še naslednjih tri do pet let.

Macadamia trees also improve the fertility and quality of the soil. Men work with tree seedlings

"Poleg sadik makadamije sem s tem projektom dobil dragoceno znanje o najboljšem načinu vzgoje makadamije

Naučila sem se tudi, kako najbolje izkoristiti zemljo z gojenjem teh oreščkov skupaj z drugimi pridelki, kot so stročnice.

Odetta, udeleženka projekta Macadamia

People stand in a large group on the macadamia field

Cilj skupnega projekta je bil malim kmetom ponuditi nov vir dohodka. Od začetka tega projekta leta 2014 smo skupaj s partnerji kmetom pomagali priskrbeti 300.000 dreves makadamije. Do danes smo s tem projektom podprli 3000 kmetov, od tega je 50 % žensk.

Naš prvotni ciljni datum za prvo žetev je bil 2022. Prvi oreščki z dreves makadamije pa so bili pobrani že pred rokom leta 2020.

People in colorful clothes in Malawi stand in a row and pass macadamia tree seedlings to each other. On the right is the end of a truck from which the seedlings are unloaded.
Illustration of Shaking hands

Odgovornost do

družbe

Zavezani smo stalnemu izboljševanju delovnih pogojev v naših dobavnih verigah. Z dialogom in revizijami ocenimo vsa tveganja in probleme. Z našimi dobavitelji, partnerji in deležniki sodelujemo pri številnih pobudah za izboljšanje delovnih pogojev, donos pridelkov, kakovost izdelkov in preživetje kmetov v naših dobavnih verigah.

Več primerov trajnostnega razvoja

Lentil Chips

Inovacije

Da zadovoljimo povpraševanje po boljših prigrizkih.

View of a hand, holding a sign with a recycling logo

Embalaža

Z boljšo embalažo prispevamo h krožnemu gospodarstvu.

Bird's eye view: Many colleagues in work clothes stand around a table in a meeting room and analyze figures together.

Mi delamo za svoje zaposlene in ne samo obratno.

Da lahko naši zaposleni vestno in odgovorno opravljajo svoje naloge, podpiramo njihov talent in jih postavljamo pred izzive.