Odgovornost do okolja

Odgovornost do okolja nam predstavlja visoko prioriteto. Identificirali smo tri področja, na katerim želimo doseči izboljšanje:

  • zmanjšanje izpustov CO2 in energijska učinkovistost;
  • upravljanje z resursi;
  • sistemi za upravljanje z okoljem.

Primeri, kaj smo dosegli do sedaj

Zmanjšanje vpliva na podnebje

Do leta 2020 želimo zmanjšati emisije CO2 za 30% v primerjavi z letom 2005. Polovico tega cilja smo dosegli že do leta 2014. S pomočjo mednarodnega EU programa smo vplivali na zmanjšanje emisij CO2 na vseh področjih delovanja ter v logistiki. Prizadevamo si, da z našimi ravnanji dosežemo cilje. Ogljični odtis se spremlja za vse pomembne produktne skupine od konca leta 2014.

Ogljični odtis (carbon footprint) uporabljamo za ponazoritev količine izpustov CO2 in drugih toplogrednih plinov, za katero sta odgovorna posameznik ali podjetje. Izračuna se lahko za dejavnost, dogodke, izdelke ter posameznike.

Sistemi za upravljanje z okoljem

Sistem za upravljanje z energijo bo implementiran v vseh naših proizvodnih obratih do konca leta 2015. Sistem za upravljanje s kmetijskimi pridelki, ki se nanaša na pridelavo krompirja in arašidov, pa bo predvidoma implementiran do konca leta 2020. Vsi Intersnackovi proizvodni obrati bodo pridobili ISO 50001 certifikat do konca leta 2015.

Trenutno poteka testni projekt z nekaterimi kmeti v Nemčiji in pridelovalci oreščkov v Argentini. Želimo zmanjšati porabo vode, energije in agro kemikalij v proizvodnji krompirja in oreščkov. Za tem projektom stoji univerzitetna, znanstvena raziskava, ki nam bo podala pomembne predloge za pridelavo krompirja in oreščkov v prihodnosti.

Upravljanje z resursi

Do leta 2015 želimo v primerjavi z letom 2010 zmanjšati odpadke v vsaki skupini proizvodov (užitne odpadke za 20 % in neužitne odpadke za 10 %).

Zmanjšati želimo tudi porabo vode pri proizvodnji vseh kategorij, s poudarkom na čipsu za 20% do leta 2015 v primerjavi z letom 2010. Zmanjšati želimo tudi porabo materiala, ki se uporablja za pakiranje proizvodov in hkrati povečati ponovno uporabo (reciklaža). Določili smo tudi standarde merjenja doseganja teh ciljev. Ti so na voljo v vseh naših proizvodnih obratih.

Naši načrti za prihodnost

  • do leta 2015 zmanjšati odpadke hrane v proizvodnji za 20 % v primerjavi z letom 2010 in neživilske odpadke za 10 %;
  • do leta 2015 zmanjšati porabo vode za 20 % v primerjavi z letom 2010;
  • pridobiti certifikat ISO 5001 za vse naše proizvodne obrate;
  • skupaj z našimi dobavitelji bomo razvili plan sodelovanja in uvedbo najboljših praks s področja trajnostnega ravnanja z okoljem na vse korake v vrednosti verigi.