Odgovornost do družbe

Odgovornost do vrednostne verige in lokalnih skupnostih v katerim delujemo, jemljemo zelo resno. Naši trudi ne vključujejo samo osnovne zadovoljitve zakonskih zahtev, ampak delujemo širše. Osredotočamo se na:

 • etično črpanje surovin,
 • izvor in razvoj dobaviteljev,
 • podpora lokalnim skupnostim.

Primeri, kaj smo dosegli do sedaj

Izboljšanje etičnih standardov

Zavezani smo k nenehnim izboljšavam delovnih pogojev v državah, kjer pridobivamo surovine. 90 % vseh naših dobaviteljev surovin je ocenjenih glede na ETI (Ethical Trading Initiative Base Code).

ETI je združenje podjetij, trgovskih združenj in nevladnih organizacij, ki skupno delujejo za doseganje boljših delovnih pogojev po svetu.

Pripravili smo tudi Kodeks ravnanja, ki se ga morajo držati vsi naši dobavitelji. Kodeks ravnanja je usklajen z ETI.

Izvor in razvoj dobaviteljev

Če v proizvodnji uporabljamo palmovo olje, potem uporabljamo samo RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil) certificirano palmovo olje. Od začetka leta 2014 RSPO certificirane plantaže palmovega olja pokrivajo približno 27-kratno velikost otoka Singapur. Število teh plantaž se še povečuje.

Upoštevanje družbenih in etičnih standardov ter izboljšanje delovnih in življenjskih razmer v državah izvora surovin je izziv, ki ga ne moremo sami izvršiti. S tem razlogom smo se pridružili pomembnm interesnim skupinam, kot sta npr. ETI (Ethnical Trading Initiative) in RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil). Aktivno delujemo tudi v ACI/ACA (African Cashew Alliance www.africancashewalliance.com).

Pri interesni skupini RSPO smo do sedaj dosegli status "Segregated". Več o tem lahko preberete na strani RSPO.

Sodelovanje z nevladnimi organizacijami

Kot partner vladnih in nevladnih organizacij vodimo kar nekaj projektov v državah proizvajalkah arašidov in indijskih oreščkov oziroma v državah, od koder surovine izvirajo. Želimo izboljšati delovne in življenjske pogoje kmetov in dobaviteljev surovih oreščkov.

 • Fair Trade v Tanzaniji je za indijske oreščke dosegel izboljšanje prihodkov za 8 skupnosti.
 • Afriški projekt indijskih oreščkov je povečal in izboljšal prihodke 150.000 kmetom.
 • Projekt bolivijskih arašidov je povečal življenjski standard več kot 4.500 kmetom.
 • Projekt bolivijskih oreškov je izboljšal življenje 3 amazonskim skupnostim in jim nudimo pomoč pri doseganju Fair Trade certifikata.
 • Projekt orehov v Kirgizistanu in Tadžikistanu  je izboljšal življenje 600 družinam. Tudi njim nudimo pomoč pri doganju Fair Trade certifikata.

Gojenje indijskih oreščkov v zahodni Afriki

Večina afriških kmetov, pridelovalcev indijskih oreščkov, živi v revščini oziroma so na robu preživetja. Razlog leži v načinu gojenja in pridelave, saj so ti zastareli. Intersnack podpira Bill & Melinda Gates Foundation in združenje GIZ (Association for International Cooperation www.giz.de). Cilji so izboljšanje življenja 150.000 kmetom, ki gojijo indijske oreščke v zahodnoafriških državah: Gani, Slonokoščeni obali, Burkini Faso, Beninu in Mozambiku. Glavni cilj projekta je omogoči povišanje letne plače kmetov za vsaj 100 dolarjev. Hkrati bo projekt prinesel več kot 5.500 novih služb v pridelavi indijskih oreščkov.

Podpora manjšim kmetijam v Boliviji

Lokalnim skupnostim nudimo podporo pri pridelavi tradicionalnih sort arašidov, saj želimo izboljšati življenje več tisoč kmetom in njihovim družinam na dolgi rok. Sodelujemo z GIZ, saj želimo izboljšati življenje čim večjemu številu družin. Naša naloga je posredovanje novih znanj in spretnosti na kmete. S tem bomo zaščitili pridelavo lokalnih sort arašidov, ki so v nevarnosti pred izumrtjem.

Naši načrti za prihodnost

 • želimo se osredotočiti na ETI ocene glavnih surovin (krompir, oreščki, olje, karton, itd.);
 • zaključek projekta ACI2 (African Cashew Initiative) v februarju 2015;
 • predstaviti popolnoma novo linijo izdelkov, ki bo temeljila na Fair Trade in Rainforest Alliance certificiranih surovinah;
 • vzpostavitev novih projektov v sodelovanju s strateškimi dobavitelji.